Saptamana Haferland

Traditii sasesti in bucate de poveste!

Comunitățile săsești erau conservatoare, harnice și foarte bine organizate, iar spiritul lor se reflectă în arhitectura caselor, amenajarea acestora și meșteșugurile cu care se îndeletniceau. În plus, gospodăriile, curțile și grădinile sașilor se integrează armonios în peisajul cu livezi, pășuni și fânețe, iar familiile din zonă te primesc cu brațele deschise în casă, îndemnându-te parcă să te bucuri din plin de peisajul și de diversitatea florei.

Dacă vii prin Transilvania în lunile de vară, mai ales în luna lui Gustar (August), ai ocazia să te întâlneşti cu saşii care se-ntorc cu dor acolo unde le este inima, în satele rânduite ca la carte. Rămân peste vară, se reîntâlnesc în vecinătăţi, şi vin şi la Săptămâna Haferland.

În Haferland descoperi mereu lucruri inedite. Câte sate săseşti, atâtea moduri de a găti aceeaşi reţetă, vei întâlni. Asemeni cuvintelor din graiul săsesc care se rostesc şi intonează altfel de la un sat la altul… de te miri cum se pot înţelege… om dintr-un sat, cu om din alt sat săsesc! Din toate cele care participă anul acesta la festivalul Săptămâna Haferland şi nu numai: Archita, Roadeș, Homorod, Viscri, Bunești, Saschiz, Meșendorf, Rupea, Criț și Cloașterf.

Rasfoieste